Ország weboldala:

Felelősségi nyilatkozat egészségügyi szakemberek részére

A jelen weboldalon található orvostechnikai eszközökre vonatkozó információk kizárólag az Európai Unió területén működő egészségügyi szakemberek részére kerültek közzétételre.

Az „Elfogadás és Megerősítés” gombra történő kattintással Ön megerősíti, hogy a jelen információkat tudomásul vette, továbbá kijelenti, hogy Ön az Európai Unióban működő egészségügyi szakember.

Lipoprotein-aferezis

DALI®-adsorberi ja MONET®-filtteri

Amikor az étrend és a gyógyszerelés nem elegendő

  • A beteg igényei szerint kialakított kezelés
  • Megbízható és egyszerű kezelés
  • Az LDL- és az Lp(a)-szint nagymértékű csökkenése

A lipoprotein-aferezis indikációi

A hypercholesterinaemia kezelési lépései
A hypercholesterinaemia kezelési lépései

A lipoprotein-aferézis extrakorporális körben eltávolítja a lipoproteineket a vérből vagy plazmából (a vér folyékony összetevőjéből). A következők csökkentésére szolgál:

  • Magas LDL-koleszterinszint (hypercholesterinaemia)
  • Magas lipoprotein(a) (Lp(a))-szint (hyperlipoprotein(a)emia)

Amikor az életmódbeli változtatások (étrend, testmozgás) és a gyógyszerelés nem elegendő.1,2,3,4,5

Az atherosclerosis és következményei

Familiáris hypercholesterinaemia

LDL koleszterin – alacsony sűrűségű lipoprotein
LDL koleszterin – alacsony sűrűségű lipoprotein

A magas koleszterinszinthez vezető egyik betegség a familiáris hypercholesterinaemia. Genetikai rendellenességen alapuló öröklődő betegség, amely a koleszterint a véráramból eltávolító, a májon és más sejteken található működőképes receptorok hiányához vezet. A receptorok alacsony számának vagy alacsony szintű működésének következménye a vér emelkedett koleszterinszintje.

Két típusú hypercholesterinaemia létezik: homozigóta és heterozigóta.

Ha az életmódbeli változtatások és a gyógyszerelés nem elég hatékony, és a javasolt LDL-célértékek nem érhetők el, a lipoprotein-aferezis további lehetőséget jelent a célértékek elérésére.

Az Európai Atherosclerosis Társaság és az Európai Kardiológiai Társaság progresszív atherosclerosisban szenvedő betegeknél kevesebb mint 70 mg/dl (1,8 mmol/l) LDL-koleszterinszintet javasol.

Kevert dyslipoproteinaemia esetén a lipoprotein-aferezis további kezelési lehetőség lehet, ha más kezelési módszerek sikertelenek1,2,3,4,5

Magas lipoprotein(a) (Lp(a))-szint

Lipoprotein(a)
Lipoprotein(a)

A vér magas lipoprotein(a)-szintje hozzájárul az atherosclerosishoz. Az Lp(a) szerkezete hasonló az LDL-hez, de egy további molekulát is szállít, az apo(a)-t.

A lipoprotein(a) metabolizmusa és funkciója a szervezetben a mai napig magyarázatra vár.

A lipoprotein(a)-t nagymértékben meghatározza a genetika. Az emelkedett lipoprotein(a)-szintre az atherosclerosis kialakulásának további kockázati tényezőjeként tekintenek, bár még nem ismerjük pontosan, hogyan váltja ki a lipoprotein(a) az érkárosodást.

Gyógyszerekkel vagy étrenddel nehéz kezelni az emelkedett lipoprotein(a)-szintet.

A mai napig nincs speciális étrendi módszer vagy gyógyszer, amely biztonságosan csökkentené a lipoprotein(a)-szintet. Ha a konzervatív módszerek nem elégségesek, a lipidaferezis a leghatékonyabb módszer az emelkedett lipoprotein(a)-szintek csökkentésére.

Mivel a lipoprotein(a) szerkezete hasonló az LDL-koleszterinéhez, lipoprotein-aferezissel ez is eltávolítható a vérből. Súlyos esetekben aferezisterápia javasolt az emelkedett lipoprotein(a) szintű betegeknél.

Németországban az irányelv szerint akkor kell javasolni a lipoprotein-aferezist, ha az Lp(a) szintje magasabb, mint 60 mg/dl (2,59 mmol/l).1,2,3,4,5

További információk és irányelvek

Lipoprotein-aferezis – a kezelés alapelve

Lipoprotein-aferezis – kezelési módok

További információk és irányelvek

Kapcsolódó tartalom

1 S.M. Grundy et al, Circulation. 2004; 110:227-239
2 Gemeinsamer Bundesausschuss, Änderung Richtlinie Methoden vertragsärztlicher Versorgung, BAnz. Nr. 138 (S. 3 321) vom 11.09.2008
3 Kreuzer, J./Tiefenbacher, C.: Atherosklerose. Taschenatlas spezial. Stuttgart: Georg Thieme Verlag, 2003
4 Parhofer, K.: Schwere Dyslipoproteinämien – Strategien zu Diagnostik und Therapie. 2. Auflage. Bremen: UNI-MED Verlag, 2007
5 Schwandt, P./Parhofer, K.: Handbuch der Fettstoffwechselstörungen. Pathophysiologie, Diagnostik, Therapie und Prävention der Dyslipoproteinämien. 3. Auflage. Stuttgart: Schattauer Verlagsgesellschaft, 2006