Ország weboldala:

Felelősségi nyilatkozat egészségügyi szakemberek részére

A jelen weboldalon található orvostechnikai eszközökre vonatkozó információk kizárólag az Európai Unió területén működő egészségügyi szakemberek részére kerültek közzétételre.

Az „Elfogadás és Megerősítés” gombra történő kattintással Ön megerősíti, hogy a jelen információkat tudomásul vette, továbbá kijelenti, hogy Ön az Európai Unióban működő egészségügyi szakember.

Prometheus®

Prometheus® kezelés

 

A májfunkció támogatása adszorpcióval és dialízissel

  • Az albuminhoz kötődő toxinok hatékony eltávolítása direkt adszorpcióval
  • Nincs szükség kívülről származó albuminra a rendszer előkészítéséhez
  • A véralvadásgátlás heparinnal és citráttal is lehetséges

Fő jellemzők

Adszorpció és dialízis – Hatékony hozzájárulás a máj regenerálódásához

Prometheus® berendezés
Prometheus® - Adszorpció és dialízis egy rendszerben

Az akut és az „akut a krónikuson” (acute-on-chronic) májelégtelenség magas mortalitással társul. Ilyen betegeknél a vízben oldható és a nem oldható, albuminhoz kötődő metabolitok fiziológiásan nem kielégítően választhatóak ki, és felgyűlnek a vérben. Ezek az anyagok, amelyek különböző mértékben toxikusak, növelhetik a májkárosodást, csökkenthetik a máj regenerálódási képességét, és más szerveket is károsíthatnak.

A dialízis és az adszorpciós terápia kombinálásával a Prometheus® rendszer egyidejűleg tudja eltávolítani a vízben oldható és az albuminhoz kötődő anyagokat, így csökkenti a magára a májra és más szervekre gyakorolt ártalmas hatásukat egyaránt1,2. A Prometheus® berendezés a Fresenius Medical Care jól bevált dialízis rendszerén alapul, amelyet szelektív plazmaszeparációra és adszorpcióra szolgáló modullal bővítettek. Szükség esetén alkalmazható teljesen felszerelt dialízisberendezésként is intermittáló hemodialízishez.

Prometheus® – Frakcionált plazmaszeparáció és adszorpció (FPSA) dialízissel

Adszorpció és dialízis egy rendszerben
Adszorpció és dialízis egy rendszerben

A vér folyamatosan áramlik a betegtől a dialízis katéteren át. A Prometheus® rendszer két egymást követő lépésben vonja ki az albuminhoz kötődő és a vízben oldható toxinokat, majd visszajuttatja a vért a betegnek.

Adszorpciós folyamat
Adszorpció

Első lépés

Albuminban gazdag plazmafrakció kerül elválasztásra a beteg véréből az FPSA körben az AlbuFlow® AF 01 albuminfilter segítségével. Ez a plazmafrakció csak az albumin molekulatömegéig vagy annál kissé magasabb molekulatömegig tartalmaz molekulákat. A nagyobb anyagok vagy sejtek a vérben maradnak. A toxint hordozó albumin sorban bejut a prometh® 01 és prometh® 02 adszorberbe. A toxinok a magas affinitású adszorber anyaggal való közvetlen érintkezés révén kötődnek az adszorberhez. A megtisztított albuminban gazdag plazmát visszajuttatják a beteg vérébe, majd azt a beteghez.

A dialízis kezelés ábrája
Dialízis

Második lépés

A vízben oldható káros anyagok, például az ammónia, a karbamid és a kreatinin, nagyon hatékonyan eltávolíthatók hemodialízissel.

Javallatok és alapelvek

Akut és „akut a krónikuson” (acute-on-chronic) májelégtelenség

A túlélés valószínűsége a Prometheus® kezeléssel
HELIOS vizsgálat: valamennyi, >30 MELD-pontszámú bevont beteg (ITT populáció), Kaplan-Meier túlélési görbe (módosítva az 5 szerint)

A HELIOS vizsgálat5 azt mutatta, hogy a szélsőségesen súlyos „akut a krónikuson” májelégtelenségben (MELD pontszám > 30) szenvedő betegek túlélési aránya sokkal jobb volt a Prometheus csoportban a kontrollcsoporttal összehasonlítva. A 90. napon a mortalitási arány már 91% volt a kontrollcsoportban, míg a Prometheus® rendszerrel kezelt betegeknél csupán 52%.

Berendezések és egyszer használatos anyagok

Májtámogató berendezések – Prometheus® Heparin és Prometheus® Citrate

Egyszer használatos anyagok májtámogatáshoz

Termékválaszték letöltése

Prometheus termékválaszték

PDF, 341.4 KB

Prometheus termékválaszték

PDF, 341.4 KB

Prometheus termékválaszték

PDF, 341.4 KB

Kapcsolódó tartalom

Krisper P et al. In vivo quantification of liver dialysis: Comparison of albumin dialysis and fractionated plasma separation. Journal of Hepathology 43:451-457, 2005.
Evenepoel P et al. Prometheus® Versus Molecular Adsorbents Recirculating System: Comparison of Efficiency in Two Different Liver Detoxification Devices. Artificial Organs 30 (4):276-284, 2006.
Jung O et al. Long-Term Bridging of Acute on Chronic Liver Failure to Successful transplantation with an Extracorporeal Liver Support System. Z Gastroenterol 45:21-24, 2007.
Grodzicki M et al. Results of Treatment of Acute Liver Failure Patients With Use of the Prometheus® FPSA System. Transplantation Proceedings 41:3079-3081, 2009.
Kribben A et al. Effects of Fractionated Plasma Separation and Adsorption on Survival in Patients with Acute-On-Chronic Liver Failure. Gastroenterology 142 (4):782-789, 2012.
Kramer L et al. Successful treatment of refractory cerebral oedema in ecstasy/cocaine-induced fulminant hepatic failure using a new high-efficacy liver detoxification device (FPSA-Prometheus®). Wiener Klinische Wochenschrift 115 (15-16):599-603, 2003.
Skwarek A et al. The Use of Prometheus® FPSA System in the Treatment of Acute Liver Failure: Preliminary Results. Transplantation Proceedings 38:209-211, 2006.
Rifai K et al. Treatment of severe refractory pruritus with fractionated plasma separation and adsorption (Prometheus®). Scandinavian Journal of Gastroenterology, 41:1212-1217, 2006.
Aagaard NK et al. A 15 Year-Old Girl with Severe Hemolytic Wilson’s Crisis Recovered without Transplantation after Circulation with the Prometheus® System. Blood Purif 28:102-107, 2009.
10 Betz C et al. Successful detoxification of Methotrexate Overdosage by Extracorporeal Liver Support Therapy. J Am Soc Nephrol 18:896A, 2007 (Abstract).
11 Eefsen M et al. Erythropoietic Protoporphyria and Pretransplantation Treatment with Nonbiological liver Assist Device. Liver Transplantation 13:655-657, 2007.