Ország weboldala:

Egy hatalmas szigetország

A Fresenius Medical Care munkavállalói segítenek előmozdítani az egészségügyi rendszer kiterjesztését - még a szigetország távoli részein is

Tíz óra a buszon

Amirul nagyon korán kelt, most indulás előtt búcsúzóul még megcsókolja feleségét, majd kilép a házukból. A nemrég egybekelt házaspár néhány héttel ezelőtt költözött első közös otthonukba. Banda Aceh utcái még épp csak ébredeznek. Autók, kisteherautók, és a mindenhol cikázó kismotorok adják meg a város hangját. Amirul, kezében egy doboz pótalkatrésszel és egy kisebb szerszám gyűjteménnyel, keresi a buszt, amely el fogja vinni Blang Pidie-be, Aceh Barat Daya-ba. Ezen a reggelen a busz zsúfolásig megtelt. Utasok, megpakolva csomagjaikkal szoronganak az üléseken. Amirul azonban nem rohan. Tudja, hogy tíz, vagy még annál is több órát kell kibírnia a buszon a trópusi hőségben, amely embert próbáló lesz. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a busz megtegye a 350 kilométeres utat a kórházig, ahová Amirul igyekszik. Csak előző este értesítették, hogy sürgősen megoldandó műszaki problémák adódtak az egyik dialízis készülékkel. A szerelő egymaga 120 dialízis készülék karbantartásáért felel az egész Aceh régióban, összesen nyolc kórház tartozik hozzá, amelyek közül néhány különösen távoli városokban található.

Amirul Mukminin és felesége

Nagy szükség van rá

A Blang Pidie-be tartó út során a busz keresztülviszi Amirult Szumátra indonéz trópusi szigetén. Havonta pár alkalommal indul ehhez hasonló hosszú utakra, az otthonához közelebb eső kórházakba viszont saját motorbiciklijével jut el.

A kimerítő, hosszú út után a túlzsúfolt kisbuszon Amirul végül célba ér. A kórházi személyzet már várja, és nagy örömmel üdvözli. A szerelő nem engedhet meg magának egy szemernyi pihenést sem, azon nyomban munkához lát. Pontosan tudja, hogy minden egyes gépre sürgősen szükség lehet.

Amirul megérkezik

Csak néhány orvos dolgozik itt

A dializált betegeket ellátó hálózat Indonéziában nagyon hiányos. A becsült 100 000 vesebeteg közül mindössze 25 000 részesül megfelelő ellátásban. Az ellátás alacsony szintje az ország egészségügyi ellátórendszeréről mutat képet. Átlagosan 6 kórházi ágy és egy orvos jut 10 000 lakosra. Az egészségügyi ellátásra fordított kiadások a bruttó hazai össztermék (GDP) körülbelül 3%-át teszik ki. Ez még egy fejlődő ország esetében is alacsony.

Dialízis Indonéziában

A legszegényebbek megsegítése

A 240 millió lakosú Indonézia az ezredforduló óta igyekezett fejleszteni egészségügyi ellátását. 2014-ben az ország nagy lépést tett ennek irányába azzal, hogy bevezette, és minden indonéziaira kiterjesztette az egészségbiztosítási ellátórendszert. Így a 60 - 70 millió, legnagyobb szegénységben és legegyszerűbb körülmények között élő lakos is kaphat orvosi segítséget. Az elkövetkező pár évben az ország célja, hogy az ellátást kiterjessze a szigetország minden lakójára, mely egy gigantikus terv, figyelembe véve a soknemzetiségű szigetország adottságait. Ennek feltétele az infrastruktúra bővítése, különösen a vidéki területekre. Az egyik legnagyobb kihívást Indonézia földrajzi adottságai jelentik. Az ország közel tizennyolc ezer szigeten terül el, melyek közül csak hatezren él a népesség. Mivel az indonézek 60 százaléka Jáva szigetén él, ahol a főváros, Dzsakarta is található, sok más sziget igen gyéren lakott, és meglehetősen elszigetelt.

Indonéziai part

Az óceánon keresztül

A Kundur sziget, amely a Malakka szorosban található, egyike ezen távoli szigeteknek. Husinnak hetente kétszer vagy háromszor is várakoznia kell kora reggel az út mentén háza előtt a pálmafák árnyékában, csupán néhány méterre a tengerparttól. A dializált beteg szomszédját várja, hogy felvegye, és robogóján 45 perc alatt elvigye a kikötőbe. Husinnak onnan komppal kell áthajóznia a szomszédos Karimun szigetére, ahol a legközelebbi dialízis központ található.

Viharos és háborgó időjárási viszonyok között a komp nem közlekedik, ebben az esetben egy-két napot is kell várnia arra, hogy eljusson a dialízis központba. Az egész napos kezelés után fáradtan és kimerülten érkezik haza. „Szeretnék több időt tölteni otthon, mivel a feleségem stroke-ot kapott, és rászorul a segítségemre” – mondja. Husin.

Husin Maidin beteg

A Fresenius Medical Care működése Indonéziában

A Fresenius Medical Care 2000 óta tevékenykedik Indonéziában, és mára az országban piacvezető a dialízis termékeket illetően. A mai napig a vállalat több mint 1000 modern hemodialízis rendszert telepített, a dialízis készülékek, a vízkezelő rendszerek és egyéb szükséges kiegészítők mellett.

A vállalat látja el az indonéz klinikák mintegy felét. Dzsakarta térségében a Fresenius Medical Care köz-magán társaság keretei között üzemelteti a dialízis központokat. Az orvos technológiai igények általános növekedése várható az új, egységes egészségbiztosítási program bevezetésének eredményeként. Az indonéz kormány a kórházi férőhelyek jelentős növelése mellett kötelezte el magát, és egyúttal megkönnyítette a magánklinikák építésének törvény szabta lehetőségeit is. Mindebből várhatóan a dializált betegek is jelentős előnyre tehetnek szert.

A Fresenius Medical Care előtt álló feladatok közül az egyik legfontosabb a klinikai személyzet betanítása a dialízis technológia kezelésére. Ezért tartózkodhat Tri a dialízis kezelőben Karimun szigetén éppen egy időben Husinnal. Ő felel a munkatársak betanításáért, a dialízis levezetéséért, valamint a gyakorlati tudás továbbadásáért, amely ahhoz szükséges, hogy a készülékeket kezelni tudják.

Dialízis Indonéziában

Lekésett csatlakozás

Tri a Fresenius Medical Care csapatának egyik központi tagja Dzsakartában, ahol munkaideje nagy részét tölti. Ugyanakkor a munkakörébe tartozik az is, hogy más klinikákat látogasson, például a Karimun szigeten, ahol most is tartózkodik. Tevékenysége szinte a teljes indonéz területet lefedi. Ebből adódóan nem mindig könnyű a feladata, ebben az esetben is csak az előző nap értesült arról, hogy a szigetre kell utaznia. Az egyik komp késett, így Tri lekéste a csatlakozást. Késő éjszaka azonban sikerült magánúton megszerveznie az átkelést. Mindez persze nem ismeretlen számára – számos alkalommal kellett már áthidalnia hasonló utazási problémákat Indonéziában.

Tri más klinikákat látogat

A jövő szele

A munkája mellett Tri rendkívüli szociális érzékenységgel rendelkezik. Mikor a cunami lecsapott 2006-ban, Padang város súlyosan érintett területeire utazott, hogy önkéntesként dolgozzon. A Tsu Chi Nemzetközi Egészségügyi Egyesület, egy taiwani segélyszervezet tagjaként számos földrengés helyszínén segédkezett már. 2014-ben újabb ápolói képesítést szerzett, mellyel előreléphet a karrierjében.

Amirulnak hasonló ambíciói vannak a jövőt tekintve. Kemény munkájának köszönhetően befejezte a dialízis készülék javítását Blang Pidie-ben. Egy elektronikus alkatrészt kellett kicserélni, de ez nem okozott gondot a fiatal technikusnak. Nagy elkötelezettséggel hamar beletanult a high-tech dialízis készülékek javításába. „De még mindig nem tudok eleget. Sokkal többet szeretnék tanulni”, mondja. Ez jól jellemzi egy fejlettebb egészségügyi rendszer megteremtésére, valamint a felesége és a saját jobb boldogulására irányuló törekvését.

Társadalmi elkötelezettség

Kapcsolódó tartalom