Ugrás a tartalomra

Élet krónikus veseelégtelenséggel

Élvezze az életet a betegség ellenére

Mikor van szükség dialízisre?

A világon két és fél milliónál több beteg részesül dialízis kezelésben krónikus veseelégtelenség miatt. A ‘veseelégtelenség’ végső stádiumát akkor érik el, amikor mindkét vese működése leáll, vagy majdnem teljesen megszűnik normál működése (a vese maradék funkciója 15% alá csökken). 

Ha a veseelégtelenség ebbe a stádiumba jut, akkor a normál működésből származó anyagcsere-végtermékek és felesleges folyadék (ami például az ivásból származik) felhalmozódik a szervezetben. Emiatt a mérgeket és a vizet el kell távolítani a szervezetből egy vértisztító eljárással. Ezt az eljárást hívják dialízisnek.

A krónikus veseelégtelenség kezelhető. A fizikai állapottól és az egyéb betegségektől függően három különböző típusú kezelés lehetséges: szervátültetés, hemodialízis, peritoneális dialízis.

További információ a kezelési lehetőségekről

Dialízis szolgáltatások és termékek

A dialízis és dialízis készülékek területén elért óriási fejlődésnek köszönhetően a “mesterséges vese”, betegségük ellenére, több millió embernek segít a hosszú és örömteli élet megélésében.

A Fresenius Medical Care a vesepótló kezelések globális piacvezetője, és termékek és szolgáltatások teljes választékát kínálja, amely segít a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek.

További információ a Fresenius Medical Care szolgáltatásairól

Idős pár kerékpáron

Élvezze az életet a betegség ellenére!

Bár a krónikus veseelégtelenség diagnosztizálása sokként érhet valakit, ez az élet egy új fejezetének kezdetét is jelenti.

Bár a vesebetegség és kezelése miatt változások lesznek életében, az élet ennek ellenére megy tovább. A krónikus veseelégtelenségben szenvedő legtöbb ember megtanulta, hogyan élje életét a dialízis kezelése és betegsége mellett. Sok professzionális és betegek által biztosított lehetőség van, amely hasznos és támogató információt és segítséget képes adni a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeket érő kihívásokra.

Visszatérhet a munkába vagy folytathatja tanulmányait, miközben dialízis kezelésben részesül. Ha dialízis központba jár hemodialízis kezelésre, egy kezelési tervet fog kapni, amely figyelembe veszi munkahelyi vagy tanulmányi kötelezettségeit is. Egy másik alternatíva az otthoni hemodialízis vagy peritoneális dialízis, amely nagyobb rugalmasságot és szabadabb időbeosztást tesz lehetővé.

Táplálkozás és testedzés

Továbbra is lehet élvezni a jó ételeket. Dietetikusa segít Önnek megalapozott döntéseket hozni, amikor az éttermek kínálatából választ. Visszatérhet számos korábban élvezett tevékenységéhez. A megfelelő testedzés és a jó fizikai állapot mindenkinek fontos. Ez vonatkozik a vesebetegekre is.
Betegsége ettől még napi kihívás lesz. Annak érdekében, hogy kordában tartsa a betegséget, három dolgot kell figyelembe vennie:

  • Ellenőrizze rendszeresen étrendjét
  • Maradjon minden nap fizikailag aktív
  • Működjön együtt kezelőorvosával és betegápoló csapatával – ők azért vannak, hogy segítsék és támogassák Önt
Képeslap

Dialízis nyaralás közben

A hetente három alkalommal végzett dialízis nem jelenti a külföldi utazások, nyaralások végét!
A „holiday dialízis“ lehetőséget kínál Önnek arra, hogy nyaralása alatt más dialízis központban kapja meg a szükséges kezelést. Olyan sok Fresenius Medical Care dialízis központ működik szerte a világon, hogy van miből válogatni! Így tehát akár külföldön, akár belföldön utazik, továbbra is aktív életet élhet, új helyeket látogathat meg vagy egyszerűen csak süttetheti magát a napon!

Dialízis nyaralás közben

Kapcsolódó tartalom
Ápoló és beteg

Tudjon meg többet a NephroCare honlapján a vesebetegséggel való együttélésről.