Ugrás a tartalomra

Család és gondozók

Krónikus veseelégtelenség — Kihívás a családoknak és a gondozóknak

Krónikus veseelégtelenség — Kihívás a családoknak és a gondozóknak

Betegek és gondozók

Vesebetegséggel élni nem olyasmi, melyen egyedül kell keresztülmennie. A család élete is megváltozik, ha egy családtagnak krónikus betegsége van. A beteghez legközelebb álló személyek gyakran érzelmileg érintettek. De ennek nem kell negatív élménynek lennie. Valójában a krónikus veseelégtelenség képes összehozni a családot, és gyakran ez is történik. Idővel a család élete új, a korábbitól eltérő, de jól működő rendszerben folytatódik tovább.

A támogató rendszer több emberből áll össze: a családból és barátokból, egészségügyi szakemberekből, és a veseelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére specializálódott vállalatokból. Ne feledje, nincs egyedül. Az Önt kezelő egészségügyi létesítmény szociális munkása számos területen irányíthatja és támogathatja Önt, különös tekintettel a szociális szolgáltatásokra és pénzügyi lehetőségekre.

Család

Hatás a család életére

Időgazdálkodás

Annak a betegnek, akinek hetente háromszor nappal vagy éjszaka dialízis kezelésre van szüksége egy központban, megfelelően kell gazdálkodnia az idővel, hogy összehangolja a dialízis menetrendjét egyéb tevékenységével és szükségleteivel. Ehhez néhány hétre lehet szüksége, hogy megtalálja és alkalmazkodni tudjon egy olyan időbeosztáshoz, amely megfelel Önnek és családjának.

Táplálkozás

A veseelégtelenségben szenvedő betegek számára korlátozni kell a nátrium, foszfor, só és folyadék bevitelét, és az ételek elkészítésének a beteghez és családjához kell alkalmazkodnia. Néhány egyszerű ötletet alkalmazhatunk az ételek elkészítése során, mint például só helyett több fűszer és fűszernövény használata. Vagy megpróbálhat egy saját maga által kitalált táplálkozási módszert, ahol az egyes családtagok eltérő hozzávalókat adhatnak saját fogásaikhoz. 

Recepteket angol nyelven az alábbi weboldalakon találhat:

NephroCare

UltraCare (Észak-Amerika)

A betegre gyakorolt hatás

Milyen érzés fizikailag a veseelégtelenség

A veseelégtelenségnek fizikai tünetei lehetnek, például olyanok, mintha folyamatosan influenzája lenne a betegnek. Példák a veseelégtelenségben szenvedő beteg közérzet panaszaira:

Fáradtság és gyengeség

Fáradtnak és gyengének érezhetik magukat, így nehézséget okozhat felmenni egy lépcsőn vagy körbejárni egy háztömböt. Úgy érzik, megnőtt az alvásigényük.

Hideg és hőmérséklet

Időnként hideget érezhetnek, mintha lázuk lenne.

Koncentráció hiánya és feledékenység

Előfordulhatnak koncentrációs zavarok vagy feledékenység. Ezek a tünetek leggyakrabban a vérszegénység, a vörösvérsejtek hiánya miatt alakulnak ki, de ez az állapot kezelhető.

Néhány tünet, melyek alkalmanként jelentkeznek

Puffadtság

A veseelégtelenségben szenvedő személy veséi nem távolítanak el folyadékot, így a lábon, bokán, kezeken vagy arcon puffadtság alakulhat ki. Ezért néha nem tudnak cipőt felvenni. A tüdőben lévő több folyadék miatt nehéz légzés alakulhat ki. A nehéz légzést könnyű összekeverni az asztmával vagy tüdőgyulladással. A túl sok folyadék megterheli a szívet, különösen azoknál, akiknél pangásos szívelégtelenséget dignosztizáltak, vagy más ok miatt gyenge volt a szívük.

Zsibbadó lábak, álmatlanság, viszketés

A legtöbb tünet általában kezelhető. Ezért beszéljen háziorvosával, aki segíthet Önnek.

Kapcsolódó tartalom
Vese ábrája

Az okoktól a megelőzésig

Élvezze az életet a betegség ellenére

Élvezze az életet a betegség ellenére