Ugrás a tartalomra

Kezelési lehetőségek

Beteg és unokája a tóparton

Gondolja át, melyik típusú kezeléssel tud könnyebben együtt élni, és beszélje meg a rendelkezésre álló lehetőségeket az orvosával

Ha dialízisre van szüksége, elképzelhető, hogy megválaszthatja, hol kerüljön rá sor. Sok betegnél a kezelés beilleszthető a mindennapi, otthoni életvitelbe, míg mások a dialízisközpontban végzett kezelést választják.

Kezelések típusai

Ha a vesék képtelenné válnak feladatuk ellátására, alapvetően háromféle kezelés alkalmazható a pótlásukra:

 • Hemodialízis,
 • Peritoneális dialízis vagy
 • Veseátültetés
   

Mindhárom típusú kezelést sikeresen alkalmazzák világszerte.

Hemodialízis

Hemodialízis-kezelésben részesülő beteg
Hemodialízis-kezelés

A hemodialízis-kezelés során a beteg vérét a testén kívül, egy berendezés segítségével szűrik. Ehhez a vért kivezetik az érpályából, és egy szűrőberendezésen, más néven dializátoron áramoltatják át. A készülék kiszűri a vérből a salakanyagokat, ezért művesegépnek is nevezik. A vért ezt követően visszavezetik a beteg szervezetébe. A hemodialízisre általában hetente háromszor kerül sor egy dialízisközpontban, időtartama alkalmanként rendszerint legalább négy óra. A kezelés azonban nem csak egészségügyi intézményben, hanem a megszokott, otthoni környezetben is végezhető. A különböző típusú otthoni dialíziskezeléseknek köszönhetően a kezelés a beteg napi életviteléhez igazítható, ám mindegyik típusnak megvannak a saját nehézségei.

Hemodialízis-kezelésben részesülő beteg
Amikor a hemodialízis a legjobb választás

A korszerű művesegépeknek köszönhetően a vesefunkciók pótlásához rendszerint elegendő heti három, alkalmanként legalább négy órás kezelés. A kezelés időtartama alatt a beteg a művesegéphez van kötve. Tulajdonképpen bámulatos, ha meggondoljuk, hogy a dializátornak heti tizenkét órányi kezelés során kell elvégeznie mindazt, amit a folyamatosan, éjjel-nappal működő vesék megvalósítanak. A megfelelő intézkedésekkel közösen biztosíthatjuk, hogy Ön a lehető legegészségesebben élhessen.

Peritoneális dialízis

Peritoneális dialízissel kezelt beteg az unokájával
Peritoneális dialíziskezelés

A peritoneális dialízist, más néven hasi dialízist azért hívjuk így, mert a kezelés során a vér a hasűri szerveket körbevevő hártyán, azaz a hashártyán vagy peritoneumon szűrődik át. A dializáló folyadékot a hasüregbe vezetik, a mesterséges szűrő szerepét pedig a hashártya tölti be. Az előírt benntartási idő alatt a méreganyagok és a felesleges folyadék a hashártyán keresztül a dializáló folyadékba jut.

A peritoneális dialízishez egy állandó vezetéket, azaz katétert helyeznek a hasüregbe, ezen keresztül juttatják be a dializáló oldatot, amely felveszi a vérben lévő méreg- és salakanyagokat. Meghatározott idő elteltével a folyadékot egy zsákba ürítik, és friss folyadékkal pótolják. A feltöltésből és kiürítésből álló ciklus elvégezhető napközben manuálisan, vagy egy programozható készülék segítségével éjszaka, automatikusan. Mindkét esetben fontos, hogy a beteg kellő tudással és magabiztossággal rendelkezzen az eljárás elvégzéséhez.

Peritoneális dialízist ábrázoló rajz
Kinek jó választás a peritoneális dialízis?

Vannak esetek, amikor több lehetőség áll rendelkezésre, és ezek közül a hasi dialízis a kedvezőbb. Sok helyzetben azonban orvosi indok áll a döntés mögött, így például egyes szívbetegségek és érrendszeri megbetegedések fennállása esetén. Általában a peritoneális dialízis a legalkalmasabb gyermekek kezelésére, akiknél nehézséget jelent a megfelelő vérnyerési lehetőség kialakítása. Gyermekek esetében emellett az otthoni dialíziskezelés lehetővé teszi az iskolai tanulmányok folytatását.

Veseátültetés

Doktor és beteg beszélget
Veseátültetés

A veseátültetés során egy élő vagy elhunyt személytől (a donortól) származó, egészséges vesét ültetnek át a krónikus vesebeteg szervezetébe. A transzplantáció nem gyógyítja meg a beteg vesét, csak kezelésként szolgál. A krónikus vesebetegek közül sokan alkalmasak a szervátültetésre, de nem mindenki.

Ha szeretne többet megtudni a veseátültetés lehetőségéről, az első lépés, hogy megbeszélje az állapotát a nefrológus szakorvossal, aki felméri az egészségi állapotát és a veséi állapotát, és ez alapján tesz javaslatot. Ha az orvos megítélése alapján Ön alkalmas a transzplantációra, általában további vizsgálatokra van szükség. Az orvosa ezeket követően felteszi Önt az országos szervátültetési várólistára, amíg meg nem kaphatja egy elhunyt személy veséjét, vagy kompatibilis élő vesedonort nem találnak.

Àtültetett vesét ábrázoló rajz
Válassza a legjobb megoldást!

A szervátültetés nagyon személyes kérdés, ezért érdemes elegendő időt szánni a döntés alapos átgondolására. Kezdetnek talán az a legjobb, ha a nefrológus szakorvossal beszél a helyzetéről. Ha az orvosa és Ön is egyetért abban, hogy a veseátültetés szóba jöhet, kérheti a várólistára való felvételét - ha nincs élő donora -, és közben tovább gondolkozhat a döntésen. A saját maga számára legjobb döntés meghozatalát segítheti, ha másokkal is beszél a veseátültetés előnyeiről és hátrányairól.

A kezelések helyszíne

A vesepótló kezelés végezhető kórházban, más egészségügyi intézményben, vagy otthon. A hemodialízis és a hasi dialízis egyaránt kivitelezhető akár egészségügyi intézményben, akár a megszokott, otthoni környezetben. A dialízisközpontban végzett kezelés esetében megnyugtató, hogy orvosok és nővérek felügyelik a rendszeresen, heti 2-3 alkalommal végzett eljárást. Az otthon végzett dialízis rugalmasabban tervezhető, helye és ideje is az egyéni igényekhez igazítható, így a betegnek több hasznosan eltölthető ideje marad.

Dialízisközpontban végzett kezelésben részesülő beteg
Dialízisközpontban végzett dialízis

A hemodialízis során a dializátorba helyezett szűrő, míg a hasi dialízis során a hashártya és a dializáló folyadék biztosítja a vér megtisztítását a salakanyagoktól. Kórházban vagy műveseállomáson végzett dialízis esetén az ott dolgozó egészségügyi szakemberek készítik elő, végzik el és felügyelik a kezelést. Intézményben végzett hemodialízis esetében rendszerint heti háromszor kerül sor kezelésre. Ennek időigénye alkalmanként körülbelül 4–5 óra, plusz az utazás.

Otthon pihenő beteg
Otthoni hemodialízis

A megfelelő előkészületek és betanulás után a beteg saját magán, az otthonában is elvégezheti a hemodialízist az orvos által előírt rendszerességgel.

Otthoni peritoneális dialízis

A peritoneális dialízis, vagy hasi dialízis során a szervezet saját hashártyáját használjuk a vér tisztítására szolgáló szűrőként. Ez egy kíméletes eljárás, amelyet a beteg saját maga végezhet az otthonában, vagy akár utazás közben. A hasi dialíziskezelést rendszerint napi rendszerességgel kell alkalmazni, miközben a beteg az általa választott helyen aktív életet élhet.

Ismerje meg a dialíziskezelés különféle formáit, és beszélje meg orvosával, melyik a legalkalmasabb az Ön számára!
Az Ön élete. Az Ön kezelése. Az Ön lehetőségei.

Otthoni betegellátás

A Fresenius Medical Care a globális dialízispiac vezető szereplőjeként megbízható, bevált, a legmagasabb minőséget képviselő termékeket kínál. Otthon kezelt betegek számára az alábbi szolgáltatásokat és támogatást nyújtjuk (amennyiben azok az adott területen elérhetőek, és azt a jogszabályok lehetővé teszik):

 • Házhozszállítás
 • Betegeknek szánt oktatóanyagok
 • Útmutató az otthoni kezeléssel való együttéléshez
 • Vesepótló kezelések: a dialíziskezelési lehetőségek ismertetése
 • Berendezések üzembe helyezése a beteg otthonában
 • Otthoni berendezések szervizelése
 • Betegelégedettségi felmérések
 • NephroCare rendelők
 • Utazásszervezés dializált betegek részére

Gyakori kérdések a dialíziskezelésről

Meggyógyul a vesém a dialízistől?
A dialíziskezelés a vese két legfontosabb funkcióját pótolja: a szervezetben felgyűlt felesleges víz és a vérben felhalmozódott salakanyagok eltávolítását.
A dialízis nem gyógyítja meg a vesét.

Abba kell hagynom a munkát?
Ez az egészségi állapotától függ, de a dializált betegek általában továbbra is dolgozhatnak, illetve folytathatják a tanulmányaikat. Ha dialízisközpontban kapja a kezelést, azt úgy ütemezik, hogy illeszkedjen a munkabeosztásához vagy a tanulmányaihoz. Alternatíva lehet az otthoni hemodialízis vagy peritoneális dialízis is, ami rugalmasabb időbeosztást tesz lehetővé.

Fáj a dialíziskezelés?
A hemodialízis során szúró érzést tapasztalhat a tűk bevezetésekor, ami a bőr gyógyszeres érzéstelenítésével enyhíthető. Ettől eltekintve a dialíziskezelés nem fájdalmas. Ha mégis fájdalmat érez, jelezze a dialízist felügyelő szakembernek, aki megteszi a megfelelő intézkedéseket.

Dializált betegként mit szabad ennem és innom?
Speciális étrendet kell követnie, amely függ attól, hogy hemodialízisben vagy peritoneális dialízisben részesül-e. Ezzel kapcsolatban a nefrológus szakorvostól kérhet tanácsot.

Szabad sportolnom?
A betegek számára javasolt a sportolás, mert az ésszerű mértékű testmozgás segít az egészség és a jó közérzet megőrzésében. Mielőtt azonban sportolni kezd, kérje ki orvosa tanácsát.

Kapcsolódó anyagok
Élvezze az életet a betegség ellenére

Éljen betegként is örömteli életet!

Az ápoló ellátja az ágyban fekvő beteget

Krónikus vesebetegek teljes körű gondozása.