Ugrás a tartalomra

Folyadékmenedzsment hemodialízis során

Egy áttetsző kék ember sziluettje

Hatékony kardioprotekció

  • Csökkent halálozás1
  • Intradialítikus hipotenzív epizódok csökkentése2
  • Költségmegtakarítási lehetőség

Korszerű folyadékkezelés a hatékony kardioprotekcióért

A krónikus volumen terhelés gyakori állapot az ESRD betegek körében, és közvetlenül összefüggésben van a magas vérnyomással, az erek megnövekedett merevségével és a bal kamra hypertrophiával (LVH). Végső soron egyike azoknak a legfontosabb tényezőknek, melyek a magas kapdiovaszkuláris morbiditási és mortalitási arányt eredményezik ezen betegek körében.4 Ezzel szemben azt is kimutatták, hogy a normohidrációnak a hatékony folyadékkezelési terápiával történő elérése jobb eredményekkel jár a hemodializált betegek körében. A BCM (Body Composition Monitor) a Fresenius Medical Care haladó folyadékkezelési terápiás programjának alapeleme. Méri és mennyiségileg meghatározza a beteg folyadékháztartását, és megbízható döntési alapot képez a hatékony folyadék- és tápanyagkezeléshez.

A BCM (Body Composition Monitor) a CorDiax termékcsalád alapvető eleme.

A fejlett folyadékkezelés a következőket eredményezheti:
Beteg jobb közérzete
Kevesebb intradialítikus komplikáció és hipotenzív epizód
Hipertenzió eredményesebb kontrollja
Antihipertenzív gyógyszerek csökkentése
Csökkent kardiovaszkuláris mortalitás

Folyadékkezelés költségcsökkentési potenciálja

A dializált betegek esetében a folyadéktúlterheléshez akut komplikációk társulnak, mint például a pangásos szívelégtelenség és a tüdőödéma. A folyadékterhelés a rutin kezeléseken felüli sürgősségi dialízist igényel. Ezek a soron kívüli kezelések gyakoriak és költségesek. Egy amerikai vizsgálat kimutatta, hogy egy két éves időszakot vizsgálva ez a költség körülbelül 266 millió dollár volt5

BCM-Body Composition Monitor

A technológiától a terápiáig

A testsúly és a BMI (Body Mass Index - Testtömegindex) nem tesz különbséget az izomzat, a csont és a víz között. Ezen felül a test összetételét gyakran csak a zsírmentes tömeg (FFM) és a zsírtömeg (Fat) értékében határozzák meg és nem veszik figyelembe a folyadéktöbbletet.

A BCM – Body Composition Monitor az első eszköz a piacon, amely különbséget tesz az izomtömeg és a patológiás folyadék között. Ez rendkívül fontos a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek alultápláltságának diagnosztizálásában.

Tudjon meg többet a hemodialízis folyadékkezelésről

A BCM - Body Composition Monitor egy egyedi testösszetétel modell alapján különíti el a felesleges folyadékot (túlhidráltság) a test zsírmentes és zsíros szöveteitől.

A BCM — Body Composition Monitor

A BCM — Body Composition Monitor

Folyadékállapot számszerűsítése a megfelelő folyadékkezelésért. A Body Composition Monitor az első eszköz a piacon, amely képes megkülönböztetni az izomtömeget a patológiai folyadék túlterheléstől. Ez különleges fontosságú a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek alultápláltságának diagnosztizálásában.

A három összetevő

Folyadék terhelés mérése

Testtömeg = Zsírmentes szövet tömege + Zsíros szövet tömege + folyadék többlet A három összetevőt (LTM, ATM és OH) a testtömeg, magasság, intracelluláris (ICW) és extracelluláris víz (ECW) értékének teljes test bioimpedanciás spektroszkópiával (BIS) mért értékéből határozzák meg.

A hemodializált beteg folyadék túlterhelés és túlzott dehidrálás közötti biztonságos úton történő végigvezetése nehéz a mindennapi klinikai gyakorlatban.

  • A folyadékállapot szubjektív jelzések alapján történő értékelése korlátolt az objektív értékek hiánya miatt.
  • A többi ajánlott módszer gyakran nem lehetséges, drága vagy nehezen kivitelezhető.
  • A legfontosabb viszont, hogy nem képesek számszerűsíteni a folyadék túlterhelést vagy hiányt.


A BCM-Body Composition Monitor az egyetlen olyan testösszetételt mérő eszköz, melyet kifejezetten végstádiumú vesebetegekre történő használatra terveztek és ez a Fresenius Medical Care korszerű folyadékkezelési programjának alappillére. Méri és számszerűsíti a folyadék és a tápanyagok legfontosabb paramétereit és megfelelő döntési alapot biztosít a dializált betegek folyadék- és tápanyagkezeléséhez.

A BCM-Body Composition Monitor nem invazív, gyors és költséghatékony módon mér a betegágy mellett.

1 Wizemann V. et al., Nephrology Dialysis Transplantation (2009); 24: 1574-1579.

2 Machek P. et al., Nephrology Dialysis Transplantation (2010); 25: 538-544.

3 Arneson T. et al., Clinical Journal of the American Society of Nephrology (2010); 5: 1054-1063.

4 Arneson T. et al., Clinical Journal of the American Society of Nephrology (2010); 5: 1054-1063.

Arneson T. et al., Clinical Journal of the American Society of Nephrology (2010); 5: 1054-1063.