Ugrás a tartalomra

Szószedet

A vesefunkció romlásának heveny kialakulása. A vesefunkció elvesztésének súlyosságától függően esetenkénti dialízis kezelésre lehet szükség. A krónikus veseelégtelenséggel szemben a dialízis segíthet teljesen helyreállítani számos beteg veseműködését.

Egy olyan eszköz, amely az emberi test összetételének és folyadék állapotának pontos mérésére használható, és ezzel meghatározható a dializált beteg túlzott testvíz-tartalma.

Egy fehérje, amelynek két fontos szerepe van. Egyrészt, viszonylag nagy mennyiségével hozzájárul ahhoz, hogy a vérben lévő folyadék a véráramban maradjon és ne jusson át az érfalon keresztül a környező szövetekbe. Másrészről különböző anyagok fontos szállítóproteinje. Többek között számos gyógyszer és a szabad zsírsavak és hormonok is az albuminhoz kötődnek és így szállítódnak a szervezetben. Ennek a fehérjének a szintje információt szolgáltat a beteg általános tápláltsági állapotáról.

Száraz bikarbonát koncentrátum a folyékony bikarbonát koncentrátum online előállításához a 4008-as és 5008-as készülékek ONLINEplus rendszerével.

Műtéti úton létrehozott közvetlen érösszeköttetés egy artéria (a szívből a testbe oxigéndús vért szállító ér) és egy véna (a testből a szívbe vért szállító ér) között a beteg alkarján. Az összeköttetés kapcsán kitágulnak az erek magas vérhozamot biztosítva, mely a hemodialízis érbehatolási pontja. A megfelelő érbehatolás a hemodialízis előfeltétele.

Környezetbarát anyag fóliák előállítására, csőrendszerek és más alkotóelemek gyártásához a pritoneális és akut dialízishez. A Biofine® újrahasznosítható és PVC mentes.

A peritoneális dialízis kezelés készülékkel támogatott, általában éjszaka végzett változata.

A vér megnövekedett cukor szintje miatt a szervezet nem képes hatékonyan hasznosítani azt. Az inzulint, a cukor anyagcsere fő szabályzó hormonját alkalmazzák a beteg vérének megtisztítására.

Dialízis kezelés során alkalmazott folyadék, mely segítségével a kiszűrt anyagok és a felesleges folyadék eltávolítható a vérből.

Hemodialízis kezeléshez szükséges speciális szűrő, melyet a méreganyagok, anyagcsere-végtermékek és a felesleges folyadék eltávolításához alkalmaznak. A dializátort néha “művesének” is hívják.

Egy féligáteresztő hártya a dializátorban, amely elválasztja a vért a dializáló oldattól.

Vesepótló kezelési módszer, ahol egy féligáteresztő hártyát – peritoneális dialízis esetén a beteg hashártyáját, hemodialízis során pedig a dializátor membránját alkalmazzák a beteg vérének megtisztítására.

Hormon, amely a vörösvérsejtek keletkezését segíti elő.

Európai klinikai adatbázis a dialízis kezelések minőségének biztosításáért. Az adatbázis rögzíti a dializált betegek kezelési adatait és lehetővé teszi a kezelés minőségének hatékony összehasonlítását egyes dialízis központok között.

A fehérvérsejtek védik a szervezetet a fertőzés ellen. Ezek részt vesznek az allergiás reakciókban és megsemmisítik a szervezet sérült, elöregedett vagy elhalt sejtjeit.

Kezelési módszer, ahol a dializáló oldatot manuálisan cserélik, általában naponta négy alkalommal.

A foszfátkötők az ételből felvett felesleges foszfátot kötik meg a bélrendszerben. A felesleges foszfátot a vesék normal működés esetén kiválasztják. Ezt a szűrési folyamatot csak részben lehet helyettesíteni a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknél. A vérben lévő magas foszfátszint számos káros hatással járhat, mint például a csontbetegségek, a mellékpajzsmirigy betegségei és az érelmeszesedés. A PhosLo, az OsvaRen vagy Velphoro (PA21) néhány foszfátkötő a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknek.

A GFR azt a vérplazma mennyiséget jelenti, amelyet a vese egy perc alatt átszűr a vérből (elsődleges vizelet). A GFR az egészséges 90 ml/perc feletti értéktől (I. stádium) a 15 ml/perc alatti (V. stádium) értékéig csökkenhet, amikor már dialízis vagy vesetranszplantáció szükséges. A krónikus veseelégtelenség IV. stádiumában a vesekárosodás már oly mértékben előrehaladott (GFR: 15 – 29 ml/perc), hogy dialízis kezelés vagy vesetranszplantáció válik szükségessé a közeljövőben.

A krónikus veseelégtelenség stádium beosztása az Egyesült Államok Nemzeti Vesealapítványának besorolását követi:

I. stádium – vesekárosodás normális vagy emelkedett GFR értékkel GFR: ≥ 90 ml / perc / 1,73 m2
II. stádium – enyhén csökkent GFR érték GFR: 60 – 89 ml / perc / 1,73 m2
III. stádium – közepesen súlyos vesekárosodás fokozottan csökkent GFR értékkel GFR: 30 – 59 ml / perc / 1,73 m2
IV. stádium– súlyos vesekárosodás súlyosan csökkent GFR értékkel GFR: 15 – 29 ml / perc / 1,73 m2
V. stádium – végstádiumú veseelégtelenség GFR: < 15 ml / perc / 1,73 m2 (dialízis szükséges)

 

A hemodiafiltráció egy olyan kezelési eljárás, amely a hemodialízist és a hemofiltrációt ötvözi. A két eljárás kombinálásának kiindulópontja, hogy a kismolekulasúlyú anyagok, a karbamid és a kreatinin túlnyomórészt diffúzív transzport segítségével távolíthatóak el hemodialízis kezelés során, míg a nagyobb molekulák konvektív transzport útján hemofiltrációval. Hemodiafiltráció esetén magasabb a méreganyagok eltávolítása, mint a két külön eljárás során, mivel a konvekció és a diffúzió nem adódik össze, de párhuzamosan zajlik és hatással van egymásra. A hemodiafiltrációhoz nagy áteresztőképességű (“high-flux”) dializátorokat és kiváló ultrafiltrációs tulajdonságokkal rendelkező szintetikus membránokat alkalmaznak. Ahogyan a hemofiltrációban is, az ultrafiltrátumot egy steril oldattal (szubsztitúciós oldat) pótolják a hemodiafiltráció folyamán.

Dializált betegek kezelési módja, ahol a betegek vére testen kívül kering egy egyszerhasználatos vérszerelékben, és jut el egy speciális szűrőbe, a dializátorba. A dializáló oldat segítségével eltávolítják a salakanyagokat és a felesleges folyadékot a vérből, illetve a betegbe visszajut a már megtisztított vér. Az eljárás hemodialízis készülék segítségével történik, amely pumpálja a vért, alvadásgátló szert adagol, szabályozza a tisztítási folyamatot, ellenőrzi a dializáló oldat összetételét és a dializátum átfolyási sebességét. Egy beteg általában heti három kezelést kap, amelyek mindegyike háromtól hat óráig tart.

Olyan kezelési módszer krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek részére, melynek során nem alkalmaznak dializáló oldatot. Az oldott anyagokat konvektív transzport segítségével távolítják el a féligáteresztő hártyán keresztül. Szubsztitúciós folyadékot alkalmaznak a szűrés útján eltávolított folyadékmennyiség pótlására.

A vörösvérsejtek fő alkotóeleme, amely oxigént szállít a szövetekhez, és szén-dioxidot a szövetekből a tüdőhöz.

Egy általános véralvadásgátló anyag, amelyet a hemodialízis kezelés során alkalmaznak a véralvadás megakadályozására.

A hemodiafiltráció (HDF) terápiás módszere. A HighVolumeHDF módszerrel a konvektív transzport szubsztitúciós oldat mennyisége nagyobb, mint a HDF esetében. A legfrissebb tanulmányok azt igazolták, hogy a HighVolumeHDF kezelésa hagyományos dialízis kezelésekkel összehasonlítva jelentősen javítja a betegek túlélési arányát.

A kezelési lehetőségek kibővítése, amelyekkel hatékonyabban lehet befolyásolni a csont és ásványi anyagok anyagcseréjét a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknél. A kalcimimetikumokat pajzsmirigy túlműködés esetén alkalmazzák, amely gyakran előfordul dializált betegeknél. A kalcimimetikumok pozitív hatással vannak a csontok kálciumszintjére.

Műtéti technikával a bőrön keresztül egy nagy érbe, vagy testüregbe behelyezett rugalmas cső, amely folyadékot juttat ki, illetve be a szervezetbe. Peritoneális dialízis esetén olyan katétert alkalmaznak, melyen keresztül a dializáló oldatot bejuttatják a hasüregbe, majd onnan kifolyatják azt. Hemodialízis kezelés esetén is sor kerülhet katéter alkalmazására érbehatolásként. Ebben az esetben a katétert egy nagy vénába helyezik be, ilyen a vena cava superior, ritkább esetben a combvéna.

A dialízis kezelés minőségének mutatószáma. Ezt a hatékonysági mutatót a karbamid klírensz (K) és a kezelési idő (dialízis ideje, t) szorzata, valamint bizonyos méreganyagok karbamid megoszlási tere (V) hányadosaként lehet kiszámítani.

A PIN technológiás innovatív eszköz (automatikus, sorba kapcsolt zárórendszer a peritoneális rendszerből történő lecsatlakozás közbeni fertőződés kockázatának csökkentésére) a kizárólag az Egyesült Államokban értékesített peritoneális dialízishez. A Liberty Cycler automatikusan szabályozza a használt és friss dializáló oldat cseréjét. Egy korszerű pumpa-mechanizmussal szerelték fel, könnyen beállítható és ezen felül tartalmaz egy beépített betegadat kezelő szoftvert is.

Rendszer a 4008-as és 5008-as hemodialízis készülékekkel online hemodiafiltráció és online hemofiltráció kivitelezésére. Az online azt jelenti, hogy a dialízis készülék automatikusan állítja elő a kezeléshez szükséges infúziós oldatot. Az online módszer egy biztonságos, felhasználóbarát, erőforrástakarékos és költséghatékony alternatíva a zsákos, kész infúziós oldatokhoz képest.

Dialízis kezelési eljárás, ahol a hashártyát, a hasüreg belső felületét és a hasüregi szerveket borító hártyát alkalmazzák a vér megszűrésére. Steril dializáló oldatot juttatnak be a hasüregbe -, illetve onnan ki egy katéteren keresztül, amelyet előzőleg műtéti úton helyeztek be a hasüregbe. Az oldat elvonja a mérgeket és a felesleges folyadékot. A módszert egy készülék segíti egy úgynevezett “cycler”, vagy maga a beteg kivitelezi akár az otthonában, vagy a munkahelyén nappal többször végzett, vagy éjszakai kezelés folyamán.

Egy polimer (műanyag), amelyet dializátor membránok létrehozására alkalmaznak. Különlegesen erős termikus stabilitás, vegyi ellenállás és vérkompatibilitás jellemzi.

Azon betegek számára, akik egy meghatározott betegségben szenvednek egy meghatározott időtartamon belül.

Automatizált peritoneális dialízis rendszer, amely biztosítja a peritoneális dialízis lehetőségek teljes választékát, illetve a beteg, az orvos és az ápolók teljes kényelmét és biztonságát. Összehasonlítva az előző, sleep•safe harmony típussal, amelyet az előző évben vezettek be, ezt még könnyebb működtetni és személyre szabott megoldásokat is kínál, hogy megfeleljen a betegek igényeinek.

Vastartalmú termék, melyet a dializált betegek vashiányos vérszegénysége esetén alkalmaznak. Egy példa erre a Ferrlecit.

A vese maradandó funkcióvesztése (végstádiumú veseelégtelenség), a vesefunkció lassú és fokozatos, évak alatti elvesztéséből adódik, amelynek következtében a vese már nem képes méregteleníteni. Mivel a vesefunkciót már nem lehet helyreállítani, ezért a beteget vesepótló kezelésben kell részesíteni, mint például a vesetranszplantáció vagy a dialízis. A krónikus veseelégtelenséghez hosszútávú szövődmények is társulnak, mint például a vérszegénység, a magas vérnyomás és egyéb szív- és érrendszeri problémák, illetve a csontbetegségek, étvágytalanság és alultápláltság.

A szervezetben keringő folyadék, amely plazmából és sejtekből (vörösvérsejtek, fehérvérsejtek, vérlemezkék, stb.) áll. A vér fő funkciója, hogy oxigént, tápanyagokat és hormonokat szállítson a sejtekhez és eltávolítsa a salakanyagokat (mint például a szén-dioxid és a karbamid). A vér szabályozza a folyadék- és elektrolit háztartást is, és az immunrendszer részeként küzd a szennyező anyagok ellen.

Egy összetett folyamat, amely során a vér szilárd anyaggá alakul. Ez a hemosztázis egy fontos része, amikor egy sérült ér falát speciális fehérjeréteg fedi be, amely megállítja a vérzést és segít a sérült ér helyreállításában. A véralvadás rendellenességei fokozott vérzéshez és/vagy trombózishoz és embóliához vezethetnek. A dialízis kezelés során a véralvadást olyan alvadásgátlóval akadályozzák meg, mint például a heparin.

A vér alvadását gátló anyagok (pl. heparin).

Eritropoézist elősegítő szereket, EPO készítményt gyakran írnak elő vérszegénységben szenvedő dializált betegeknek.

A vér csökkent oxigénszállítási képessége, amely a vér alacsonyabb hemoglobin koncentrációjában mérhető.

Hemodialízis kezelés során a beteg érösszeköttetése és a dializátor közötti kapcsolatot biztosítja.

Műtéti eljárás egy donor veséjének beültetésére.

A vesék a hasüreg hátsó részén, a gerincoszlop jobb és bal oldalán helyezkednek el. Ezek a létfontosságú szervek körülbelül 10 - 12 cm hosszúságúak és egyenként körülbelül 160 gramm tömegűek. A vesék szabályozzák a sav-bázis egyensúlyt az anyagcsere-végtermékek kiszűrésével és a vizelet létrehozásával. Naponta körülbelül 1700 liter vér halad át egy felnőtt veséin.

A vörösvérsejtek felelősek az oxigén szállításáért. Ezek az eritropoetin nevű hormon által termelődnek, mely a vesében képződik.