Ugrás a tartalomra

20 éve élhető jövőt teremtünk

A Fresenius Medical Care-nél elkötelezetten dolgozunk azért, hogy a veseelégtelenségben szenvedők életminőségét javítsuk. 20 éve minden nap azért tevékenykedünk, hogy a dialízis kezelés minél hatékonyabb lehessen és a betegek minél jobb ellátásban részesüljenek. Az évek során folyamatosan nőttünk fel a feladathoz, és ma már mi vagyunk a világ piacvezető vállalata a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegek számára nyújtott termékek és szolgáltatások területén.

Tények & Adatok

A Fresenius Medical Care sok mindent elért eddigi 20 éves történelme során. Hajtóerőnk és legfőbb célunk ez alatt a közel negyed évszázad alatt csakis az volt, hogy betegeinknek minél jobb életminőséget tudjunk biztosítani. Felvettük a kesztyűt és még tovább és tovább fejlődtünk. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tények. Tények, mint például, hogy ötször több betegünk van, mint a kezdetekkor, tízszer több dializátort gyártunk, eladásaink tizenkétszeresükre, nettó jövedelmünk pedig tizenegyszeresére nőttek. Jelenleg körülbelül 3 500 dialízis központot üzemeltetünk a világ 45 különböző országában, s évente megközelítőleg 300 000 beteget kezelünk – elmondható, hogy minden hetedik tizedmásodpercben valahol a világon valaki éppen dialízis kezelést kap.  

A kezdetek

Bátorságra és energiára is szükség volt akkor, amikor Gerd Krick, a Fresenius AG akkori vezérigazgatójának 1996-ban az az ötlete támadt, hogy felvásárolja az akkor sokkal nagyobb egyesült államokbeli National Medical Care (NMC) nevű, dialízisre szakosodott vállalatot. Szakmai megérzéseinek, üzleti víziójának és stratégiai érzékének köszönhetően a vezérigazgató gyorsan szövetségesekre talált tervének megvalósításához. Ben Lipps-szel közösen, aki később a Fresenius Medical Care vezérigazgatója lett, szép lassan véghez vitte ötletét. A felvásárlás sikeres volt, és létrejött a Fresenius Medical Care. „Ebben az időben folyamatosan érkeztek a vendégek a céghez – amerikai delegációktól a bankárokig mindeni arra volt kíváncsi, hogyan valósítottuk meg a tervünket” – emlékszik vissza Erwin Franiek, aki 36 éve a Freseniusnál dolgozik, és jelenleg a dialízis készülékek gyártásának helyszínén, St. Wendelben felel a minőségbiztosításért.

A technológiai piacvezetővé válás

“Valójában már akkor piacvezetők voltunk a technológia terén” – folytatja Franiek. A létfontosságú lépteket már ekkor megtettük. 1983-ban bevezettük a poliszulfon dializátort, ami ma már a standard dializátor. Az elkövetkező években tovább finomítottuk a dializís rendszer kulcsösszetevőit – a dializátort, a vérpumpát és a kiegyenlítő kamrát. Létfontosságú, hogy e három összetevő egymással tökéletes harmóniában működjön, hiszen a beteg keringésének stabilnak kell maradnia a viszonylag gyors vérnyerés mellett is. Más szóval, csak egy bizonyos mennyiségű folyadékot szabad egységnyi idő alatt a vérből eltávolítani – ez pedig egy összetett folyamat, ami precíz odafigyelést kíván. “Ezen kulcsösszetevők sikeres együttes fejlesztésével biztosítottuk be a piacvezető helyünket technológiai szempontból” – magyarázza Reiner Spickermann, aki az elmúlt 20 évben a hemodialízis készülékek fejlesztéséért volt felelős a schweinfurti gyárban.

Reiner Spickermann

A kulcsösszetevők sikeres együttes fejlesztése biztosította a piacvezető helyünket a technológia terén.

Reiner Spickermann
Az elmúlt 20 évben a hemodialízis készülékek fejlesztéséért felelős személy a schweinfurti gyárban

Egy nagy lépés

A kemény munka 1992-ben hozta meg gyümölcsét, a 4008-as termékcsalád bevezetésével. “Mindannyian hatalmas örömöt éreztünk amikor Párizsban az ERA-EDTA-n – az Európai Nefrológiai Társaság éves nagygyűlésén - bemutattuk a rendszert ” – mondja Spickermann. A piac válasza elsöprő volt. A siker által vezérelve a cég tovább építette technológiai előnyét mind a dializátorok – a rendszer lelke – és maga a dialízis készülékek szempontjából – folytatja Spickermann. A következő mérföldkövet az 5008-as terápiás rendszer piacra vezetése jelentette, 2005-ben. Az új készülék hatalmas előnyöket hordozott magában, mivel  35%-kal megemelte a betegek túlélési arányát.

Piacvezetővé válás

A dialízis berendezések folyamatos fejlődése tulajdonképpen kikövezte a piacvezető szerephez vezető utat. 1999-ben legurult a 100 000. dialízis készülék is a schweinfurti gyártósorról. Csupán négy évvel később már évi több mint 100 000 beteget kezeltünk és több mint évi 50 millió dializátort gyártottunk. A dializátorok gyártásában az 500 milliós álomhatárt 2007-ben, az egymilliárdot pedig hat évvel később léptük át.

Folytonosság a sokrétűség ellenére is

A jövőnk a folytatólagosságban rejlik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a cég növekedése és a meglévő készülékek (orvostechnikai eszközök?) folyamatos fejlesztése. Igen, ezek nagyon gyakran apró sikerek, de minden egyes lépés közelebb visz minket ahhoz, hogy jobb életminőséget és hosszabb várható élettartamot tudjunk betegeinknek biztosítani. “Ennél jobb motivációt el sem tudnék képzelni magamnak” – hangsúlyozza Spickermann. “A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a vese összetett funkcióit annyira hatékonyan tudjuk lemásolni, amennyire csak tudjuk” – teszi hozzá. A dialízis berendezés komplexitása megközelíti a vesékét. A dialízis készülékek közel 8 000 összetevőből épülnek fel, amelyek közül sok nagyon különleges anyagból készül és még több rendelkezik speciális tulajdonságokkal. Például a dialízis készülékeknek biokompatibilisnek kell lenniük, azaz az összetevők nem vihetnek át semmilyen szennyeződést az emberi vérbe. Ezen túl ellenállónak kell lenniük a magas hőmérséklettel, a savakkal és a lúgokkal szemben is. Másik kulcsfontosságú összetevő a szelep, aminek tökéletes pontossággal és megbízhatósággal kell működnie a teljes, 10-12 éves élettartama alatt, miközben évi közel 5 000 órát üzemel. “Az is nagyon fontos, hogy az egyes elemek együtt teljes harmóniában működjenek, mint egy óramű részei, hiszen a vér tulajdonságait, mint a hőmérséklet és PH-érték, és a beteg keringését stabilan kell tartani” – hangsúlyozza Spickermann. Elmagyarázza azt is, hogy a vér összetételét nem szabad túl gyorsan megváltoztatni, és az alvadást is mindenképpen meg kell akadályozni. “Az, ahogyan ezt a komplex feladatot megoldjuk, kiemel bennünket a többi piaci szereplő közül” – mondja Spickermann.

A hozzáadott érték házon belül marad

A komplexitás ilyen hatékony kezelése csak az egyik oldala a munkánknak. A betegbiztonság és a kiváló minőség is kötelező jellegű nálunk. “Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a betegek egészsége és biztonsága terén engedjük el magunkat” – emeli ki Franiek, aki csapatával együtt az anyagok és a folyamatok állandó magas színvonalát biztosítja. “Ezért javítjuk folyamatosan a termékek kompatibilitását és automatizálunk számos kontrollfolyamatot, ezzel minimalizálva – amennyire csak lehet – a hibák számát” – teszi hozzá. Mivel fontos a minőség, a vertikális integráció mindig is jellemző volt a vállalatra. Az egész hozzáadott-érték láncot egy kézben tartjuk – a membrán gyártásától a szoftver fejlesztésen át az összes dialízishez kapcsolódó szolgáltatásig és a kísérő kezelésekig. A vertikális integrációnak van még egy előnye: a szakértelmet is házon belül tartja. Sőt, a fejlesztők értékes információkat és tanácsokat szerezhetnek a betegekkel és szakértőkkel történő mindennapos találkozások során. Ez teszi lehetővé, hogy folyamatosan fejleszthessük betegek számára a termékeinket és szolgáltatásainkat, és folyamatainkat egyszerűbbé, biztonságosabbá és még hatékonyabbá tehessük.

Tamara Jones, dialysis patien

Tamara Jones, dializált beteg.

 

A beteg az első

A fejlesztésekhez a legtöbb impulzust az orvosoktól és a betegektől lehet megszerezni. A jövőben ezért aztán még többet szeretnénk tőlük tanulni. Ezzel a szemünk előtt, az 1990-es években elkezdtünk a kórházakban és a szolgáltató szektorban is terjeszkedni, és azóta ez a tevékenység folyamatosan tart. 2005-ben például megvásároltuk a Renal Care Group Rt.-t, 2007-ben 51%-os többségi részvényesekké váltunk a tajwani dialízis szolgáltató cégben, a Jiate Excelsior Kft.-ben, 2010-ben megvásároltuk az Asia Renal Care Kft-t, egy évvel később a Euromedic-et, rá tizenkét hónappal pedig a Liberty Dialysis Holdings Rt.-t Amerikában.

A határok feszegetése

Folyamatosan szemmel kell tartanunk betegeink élethelyzetét és minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy életminőségüket jobbá tegyük.

Prof. Dr. Bernard Canaud
Tisztifőorvos (Európa, Közel-Kelet és Afrika régióért felelős orvos-igazgató)

“Minden erőfeszítésünk és folyamatos fejlesztésink ellenére is vannak bizonyos határaink” – mondja az Európa, Közel-Kelet és Afrika régióért felelős orvos-igazgató, Professzor Bernard Canaud. “Dialízissel megmenthető sok vesebeteg ember élete és az utóbbi 50 évben hatalmas fejlődésnek lehettünk tanúi, de egyelőre szinte lehetetlen tökéletesen helyettesíteni azokat a feladatokat, amelyeket a vese lát el. Nem is a módszer hatékonysága az, ami a határainkat megszabja, mint inkább a dialízis kezelés által felállított időkorlát” – magyarázza. Az emberi vese 0-24 óráig működik és minden nap 1 500 liter vért tisztít meg, ami évi 546 000 liternek felel meg. Ez körülbelül 11 millió liter vér 20 év alatt. Ez ugyanakkora mennyiségű folyadék, mint amennyit egy 35 000 fős település szennyvíztisztító telepe megszűr 24 óra alatt. Egy dialízis készülék, a vesékkel szemben, csak 120 liter vért szállít és tisztít meg heti három 4 órás kezelés leforgása alatt. Mindezt, továbbá a vesebetegek számának folyamatos emelkedését figyelembe véve Professzor Canaud szerint a dialízis mellett egyéb kezelési lehetőségeket is számításba kell vennünk. “A betegek általános helyzetét kell szemlélnünk, és minden lehetőséget megragadni, hogy életminőségüket javítsuk” – mondja, hozzátéve, hogy ez magában foglalja a korai felismerését és megelőzését is azoknak a tényezőknek és tüneteknek, amelyek a vesebetegséghez vezetnek.

Rice Powell, Ügyvezető igazgató

A dialízisen túl

A fentiekhez vezető út a lehető legjobb betegellátásban és a páciens-orvos kapcsolatok megértésében rejlik. A jövőben tehát tovább kell mélyítenünk orvosi szakértelmünket, és a dialízishez kapcsolódó szolgáltatásokba kell befektetnünk. Ezen a területen, amit “Ápolási Koordinációnak” hívunk, is elértünk már egy 11%-os részesedést a legnagyobb, Egyesült Államokbeli piacon, s ez az érték továbbra is növekszik. Ügyvezető igazgatónk, Rice Powell ezeket a számokat az idei rendes éves nagygyűlésen jelentette be, májusban. Powell az ápolási menedzsmentbeni fejlődést fontos stratégiai célként jelöli meg, amikor úgy fogalmaz: “a dialízis és az ápolási koordináció területén megszerzett szakértelmünk feljogosít bennünket arra, hogy az egészségügyi piac alakításában aktívan részt vegyünk.”  Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy a holisztikus betegellátásra összpontosítsunk, és ennek révén megalapozzuk további jövőbeni fejlődésünket.

Kapcsolódó tartalom