Ugrás a tartalomra

A jövő színe a lila

Egy teherautó lehetővé teszi az ausztrál őslakosoknak, hogy hozzájussanak dialízis kezelésükhöz távol a nagyvárosoktól, otthoni körülményeik között.

Lila színű teherautó a dialízishez

Szomorú nap ez a sivatagban. Pedig valójában lenne ok az ünneplésre: Jedda Marshall hosszú idő után tért haza. Mégis nyomasztó csend ereszkedett az ausztráliai vadonban élő közösségre. Az itt élő, mintegy háromszáz lelket számláló közösség tagjai visszavonultak otthonaikba. Jedda Marshall a felhőkre emeli tekintetét és egy szót sem szól. Családjának egyik tagja elhunyt. Ma lesz a temetése és az egész közösség gyászol. De legalább Jedda velük lehet ezen a fontos napon, és ez egy jelentős lépés az életében.

Sok idő telt el azóta, hogy Jedda Marshall kénytelen volt elköltözni Papunyából. Ő egy azok közül az ausztráliai bennszülöttek közül, akik életét megkeseríti a vesekárosodás. Ez az oka annak, hogy Alice Springsben, Papunyától 240 kilométerre kellett élnie. Alice Springs az egyetlen jelentősebb város közép Ausztráliában, amely a turisták által kedvelt Uluru hegy – korábbi nevén Ayers Szikla – kapujában terül el. A városban megtalálhatók éttermek, boltok, repülőtér és egy vasútállomás is. Azonban a bennszülöttek, köztük Jedda Marshall, aki kénytelen volt elszakadni a közösségtől, különösen nehezen talál társadalmi támogatást, és otthont Alice Springs-ben.

Jedda Marshall

Újra otthon

Azonban ma Jedda Marshall visszatérhetett szülőhelyére, ahol nevelkedett és iskolába járt, életre hozta hét gyermekét, és ahol bolti eladó volt mielőtt megbetegedett. Hazatérését a Lila Teherautónak köszönheti, amely visszavitte őt otthonába. A Lila Teherautó ezen az első útján egy teljes dialízis állomást szállít fedélzetén, és Jedda az első beteg, aki igénybe veheti ezt az új, kerekeken gördülő egészségügyi ellátást.

A teherautó létrehozása és felszerelésének biztosítása számos szervezet, köztük a Fresenius Medical Care közös erőfeszítése révén jött létre, amely biztosította a felszerelést és segédkezik a dialízis kezelések kivitelezésében.

A Lila Teherautó azonban sokkal több egy egy mobil egészségügyi létesítménynél. „Szörnyű feszültséget okoz a betegeknek és családjaiknak, hogy el kell hagyniuk az otthonukat” – mondja Deb Lillis ápoló, Jedda kísérője. A teherautó számottevő társadalmi jelentőséggel is bír az által, hogy lehetővé teszi, hogy az őslakosok megkaphassák dialízis kezelésüket távol a nagyvárosoktól, a saját otthoni környezetükben.

Lila teherautó a dialízis kezelésekért

Társadalmi vetületek

A közép-ausztráliai őslakos közösség az 1990-es években kezdte először megtapasztalni a körükben észlelt vesebetegségek következményeit. Az új esetek növekvő száma hamar bebizonyította, hogy nem csupán egyéni problémáról lehet szó. A megbetegedések társadalmi vetülete is jelentkezett; a vadonban élő kis közösségek meggyengülésével az őslakosok kulturális hagyományai is veszélybe kerültek.

„A közösség fontos tagjai voltak kénytelenek a dialízis kezelések miatt hosszabb ideig távoli városokban élni, így nem volt lehetőségük arra sem, hogy visszatérjenek, és részt vegyenek közösségük társadalmi életében.” – mondja Sarah Brown, a teherautóban elhelyezett mozgó dialízis központ, és az azt kiszolgáló személyzet vezetője. „Az őslakosok kultúrájának sarkalatos pontja a szóbeli hagyomány: a hagyományos tudás dalokban jelenik meg, így azok segítségével adják tovább az idősebb nemzedékek tagjai a fiatalabbaknak. Mivel főként az idősebbek betegednek meg, ezért a közösség teljes tudástára került veszélybe."

Jedda Marshall

Korábban egy szállóban éltem, most pedig egy másik családnál lakom, de nem igazán  tudom, mi történik majd ezt követően.

Jedda Marshall
Dializált beteg
Sarah Brown

A képek politikai jelentést nyernek

A 90-es évek végén a Nyugati Sivatag őslakosai elhatározták, hogy saját kezükbe veszik a közösség vesebetegeinek megsegítését. Papunya Tula képzőművész négy festményt adományozott a közösségnek, melyek közel 800.000 euróért keltek el egy Sydney-ben, az Art Gallery of New South Wales-ben megrendezett művészeti árverésen 2000 novemberében. Az ebből szerzett forrást felhasználva hozták létre a jótékonysági szervezetet, melynek neve Nyugati Sivatag Nganampa Walytja Palyantjaku Tjutaku Aboriginal Társulás (wdnwpt), amely nyers fordításban annyit tesz: Mindannyiunk családjának javára.

Az azóta eltelt időben a szervezet komoly erőfeszítéseket tett a vesebetegek helyzetének javítására. Sarah Brown a szervezet tevékenysége mögött álló jó lélek. Már jó néhány éve dolgozik a vadonban. „Szeretem ezt a vidéket, a távol eső területet, és az őslakosok érdekében, az ő életkörülményeik fejlesztéséért végzett munka valódi megtiszteltetés számomra” – mondja.

A szervezet megalapítása óta a vesebetegek száma folyamatosan emelkedik. Velük együtt pedig a problémák is szaporodnak. „Az őslakosok szoros kötelékekkel viseltetnek közösségükhöz, valamint a helyhez, ahol élnek” – erősíti meg Pintupi, a teherautó vezetője. Ő nemrég még a természethez közeli, nomád életvitelt folytatott. „Még ma is elterjedt, hogy a falvakban a közösség tagjai a szabad ég, a csillagok alatt szeretnek aludni. Amikor viszont a városba kényszerülnek egy bezárt kis szobába, akkor pszichológiailag is szenvednek – mondja Sarah Brown mindennapi megfigyelései alapján.

Dialízis kezelőszék

Remény kerekeken

Azonban mostantól – köszönhetően a Lila Teherautónak– az Alice Springben élő betegek meglátogathatják közösségüket, és pár héten át részt vehetnek a családi eseményeken és vallási ünnepségeken.

A 12 méter hosszú teherautó, melyet Papunya Tula művész csapatának motívumaival díszítettek, elég hellyel rendelkezik egy dialízis készülék, egy vízkezelő rendszer és különböző szűrő technológiák elhelyezésére. 900 liter kapacitású víztartály áll rendelkezésre a dialízis kezeléshez, valamint egyéb célokra egy másik, 450 literes víztartály szintén a teherautó tartozéka, éppúgy, mint a fürdőszoba és az alvó helyiségek. A generátor képes kiküszöbölni az esetleges elektromos hálózati zavarokat. „A járművet úgy szerelték fel, hogy képes legyen néhány hétig egyhuzamban úton lenni” – mondja Sarah Brown.

A teherautó személyzete a sofőrből és egy ápolóból áll. „Megfelelő tapasztalatokra tettünk szert a dialízis készülékek szélsőséges körülmények között való működtetésében”–mondja Deb Lillis, aki a csapat irányítója és a teherautó felavatásának útjára is elkísérte a személyzetet. Azonban a gyakorlat hamar megmutatta, hogy az összetett gépek üzemeltetése a vadonban jelentős kihívásokkal járhat.

Egyenlő esélyek

A Fresenius Medical Care kulcsszerepet játszott a projekt sikerességében azáltal, hogy rendelkezésre bocsátotta a technikai felépítményeket. „Adelaideben, ahol a teherautót összeszerelték, mérnökeink hosszan tartó munkával dolgozták ki a műszaki koncepciót” – mondja Margot Hurwitz, a Fresenius Medical Care Ausztália & Új-Zéland igazgatója. A technológiának kimondottan strapabírónak kell lennie, ugyanis a vadonban a legtöbb út földút, poros, hullámos nyomvonalakkal, melyeken csak egy minden terepre alkalmas jármű képes elboldogulni. Ilyen terepen a jármű szélsőséges mechanikai terhelésnek van kitéve. Ráadásul ehhez hozzátevődnek még az éghajlati kihívások is.

Annak ellenére, hogy az őslakosok Ausztrália teljes lakosságának csupán két százalékát teszik ki, ők képviselik dialízisre szorulók 10 százalékát az országban. „A bennszülöttek között tizenötször - harmincszor nagyobb az esély a vesebetegségekre, mint a népesség más csoportjaiban.” – mondja Margot Hurwitz. Ez főként a szegénységnek, a cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak és a korai szülésnek tudható be, de a bőrfertőzéseknek, és a durva környezeti körülményeknek is. Papunya reménye szerint az egészségügyi és társadalmi nehézségek mostantól javulni fognak. Jedda Marshall visszatérése azt bizonyítja, hogy az Alice Springben lévő dialízis kezelés nem csak egyirányú.

Kapcsolódó tartalom
Hemodialízis

Innovatív terápiák és termékek a szív- és érrendszeri prognózis fejlesztésére dializált betegeknél

Archív történetek

Olvasson további történeteket archívumunkban!