Ugrás a tartalomra

Egy hatalmas szigetország

A Fresenius Medical Care munkavállalói segítenek előmozdítani az egészségügyi rendszer kiterjesztését - még a szigetország távoli részein is

Amirul Mukminin és felesége

Tíz óra a buszon

Amirul nagyon korán kelt, most indulás előtt búcsúzóul még megcsókolja feleségét, majd kilép a házukból. A nemrég egybekelt házaspár néhány héttel ezelőtt költözött első közös otthonukba. Banda Aceh utcái még épp csak ébredeznek. Autók, kisteherautók, és a mindenhol cikázó kismotorok adják meg a város hangját. Amirul, kezében egy doboz pótalkatrésszel és egy kisebb szerszám gyűjteménnyel, keresi a buszt, amely el fogja vinni Blang Pidie-be, Aceh Barat Daya-ba. Ezen a reggelen a busz zsúfolásig megtelt. Utasok, megpakolva csomagjaikkal szoronganak az üléseken. Amirul azonban nem rohan. Tudja, hogy tíz, vagy még annál is több órát kell kibírnia a buszon a trópusi hőségben, amely embert próbáló lesz. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a busz megtegye a 350 kilométeres utat a kórházig, ahová Amirul igyekszik. Csak előző este értesítették, hogy sürgősen megoldandó műszaki problémák adódtak az egyik dialízis készülékkel. A szerelő egymaga 120 dialízis készülék karbantartásáért felel az egész Aceh régióban, összesen nyolc kórház tartozik hozzá, amelyek közül néhány különösen távoli városokban található.

Amirul megérkezik

Nagy szükség van rá

A Blang Pidie-be tartó út során a busz keresztülviszi Amirult Szumátra indonéz trópusi szigetén. Havonta pár alkalommal indul ehhez hasonló hosszú utakra, az otthonához közelebb eső kórházakba viszont saját motorbiciklijével jut el.

A kimerítő, hosszú út után a túlzsúfolt kisbuszon Amirul végül célba ér. A kórházi személyzet már várja, és nagy örömmel üdvözli. A szerelő nem engedhet meg magának egy szemernyi pihenést sem, azon nyomban munkához lát. Pontosan tudja, hogy minden egyes gépre sürgősen szükség lehet.

Dialízis Indonéziában

Csak néhány orvos dolgozik itt

A dializált betegeket ellátó hálózat Indonéziában nagyon hiányos. A becsült 100 000 vesebeteg közül mindössze 25 000 részesül megfelelő ellátásban. Az ellátás alacsony szintje az ország egészségügyi ellátórendszeréről mutat képet. Átlagosan 6 kórházi ágy és egy orvos jut 10 000 lakosra. Az egészségügyi ellátásra fordított kiadások a bruttó hazai össztermék (GDP) körülbelül 3%-át teszik ki. Ez még egy fejlődő ország esetében is alacsony.

Indonéziai part

A legszegényebbek megsegítése

A 240 millió lakosú Indonézia az ezredforduló óta igyekezett fejleszteni egészségügyi ellátását. 2014-ben az ország nagy lépést tett ennek irányába azzal, hogy bevezette, és minden indonéziaira kiterjesztette az egészségbiztosítási ellátórendszert. Így a 60 - 70 millió, legnagyobb szegénységben és legegyszerűbb körülmények között élő lakos is kaphat orvosi segítséget. Az elkövetkező pár évben az ország célja, hogy az ellátást kiterjessze a szigetország minden lakójára, mely egy gigantikus terv, figyelembe véve a soknemzetiségű szigetország adottságait. Ennek feltétele az infrastruktúra bővítése, különösen a vidéki területekre. Az egyik legnagyobb kihívást Indonézia földrajzi adottságai jelentik. Az ország közel tizennyolc ezer szigeten terül el, melyek közül csak hatezren él a népesség. Mivel az indonézek 60 százaléka Jáva szigetén él, ahol a főváros, Dzsakarta is található, sok más sziget igen gyéren lakott, és meglehetősen elszigetelt.

Husin Maidin beteg

Az óceánon keresztül

A Kundur sziget, amely a Malakka szorosban található, egyike ezen távoli szigeteknek. Husinnak hetente kétszer vagy háromszor is várakoznia kell kora reggel az út mentén háza előtt a pálmafák árnyékában, csupán néhány méterre a tengerparttól. A dializált beteg szomszédját várja, hogy felvegye, és robogóján 45 perc alatt elvigye a kikötőbe. Husinnak onnan komppal kell áthajóznia a szomszédos Karimun szigetére, ahol a legközelebbi dialízis központ található.

Viharos és háborgó időjárási viszonyok között a komp nem közlekedik, ebben az esetben egy-két napot is kell várnia arra, hogy eljusson a dialízis központba. Az egész napos kezelés után fáradtan és kimerülten érkezik haza. „Szeretnék több időt tölteni otthon, mivel a feleségem stroke-ot kapott, és rászorul a segítségemre” – mondja. Husin.

Dialízis Indonéziában

A Fresenius Medical Care működése Indonéziában

A Fresenius Medical Care 2000 óta tevékenykedik Indonéziában, és mára az országban piacvezető a dialízis termékeket illetően. A mai napig a vállalat több mint 1000 modern hemodialízis rendszert telepített, a dialízis készülékek, a vízkezelő rendszerek és egyéb szükséges kiegészítők mellett.

A vállalat látja el az indonéz klinikák mintegy felét. Dzsakarta térségében a Fresenius Medical Care köz-magán társaság keretei között üzemelteti a dialízis központokat. Az orvos technológiai igények általános növekedése várható az új, egységes egészségbiztosítási program bevezetésének eredményeként. Az indonéz kormány a kórházi férőhelyek jelentős növelése mellett kötelezte el magát, és egyúttal megkönnyítette a magánklinikák építésének törvény szabta lehetőségeit is. Mindebből várhatóan a dializált betegek is jelentős előnyre tehetnek szert.

A Fresenius Medical Care előtt álló feladatok közül az egyik legfontosabb a klinikai személyzet betanítása a dialízis technológia kezelésére. Ezért tartózkodhat Tri a dialízis kezelőben Karimun szigetén éppen egy időben Husinnal. Ő felel a munkatársak betanításáért, a dialízis levezetéséért, valamint a gyakorlati tudás továbbadásáért, amely ahhoz szükséges, hogy a készülékeket kezelni tudják.

Tri más klinikákat látogat

Lekésett csatlakozás

Tri a Fresenius Medical Care csapatának egyik központi tagja Dzsakartában, ahol munkaideje nagy részét tölti. Ugyanakkor a munkakörébe tartozik az is, hogy más klinikákat látogasson, például a Karimun szigeten, ahol most is tartózkodik. Tevékenysége szinte a teljes indonéz területet lefedi. Ebből adódóan nem mindig könnyű a feladata, ebben az esetben is csak az előző nap értesült arról, hogy a szigetre kell utaznia. Az egyik komp késett, így Tri lekéste a csatlakozást. Késő éjszaka azonban sikerült magánúton megszerveznie az átkelést. Mindez persze nem ismeretlen számára – számos alkalommal kellett már áthidalnia hasonló utazási problémákat Indonéziában.

Társadalmi elkötelezettség

A jövő szele

A munkája mellett Tri rendkívüli szociális érzékenységgel rendelkezik. Mikor a cunami lecsapott 2006-ban, Padang város súlyosan érintett területeire utazott, hogy önkéntesként dolgozzon. A Tsu Chi Nemzetközi Egészségügyi Egyesület, egy taiwani segélyszervezet tagjaként számos földrengés helyszínén segédkezett már. 2014-ben újabb ápolói képesítést szerzett, mellyel előreléphet a karrierjében.

Amirulnak hasonló ambíciói vannak a jövőt tekintve. Kemény munkájának köszönhetően befejezte a dialízis készülék javítását Blang Pidie-ben. Egy elektronikus alkatrészt kellett kicserélni, de ez nem okozott gondot a fiatal technikusnak. Nagy elkötelezettséggel hamar beletanult a high-tech dialízis készülékek javításába. „De még mindig nem tudok eleget. Sokkal többet szeretnék tanulni”, mondja. Ez jól jellemzi egy fejlettebb egészségügyi rendszer megteremtésére, valamint a felesége és a saját jobb boldogulására irányuló törekvését.

Kapcsolódó tartalom
Vállalati profil

Jövőt teremtünk, amelyért érdemes élni. A dializált betegekért. Világszerte. Mindennap.

Archív történetek

Olvasson további történeteket archívumunkban