Ugrás a tartalomra

Egy sikeres sorozatgyártott típus

A világon használt dialízis készülékek több mint felét a Fresenius Medical Care gyártotta.

dialízis készülékek gyártása

A modern dialízis készülékek története 1970-ben indult egy kérdéssel: Hogyan alakítható egy nagyon különleges kezelés, amely csak néhány ember számára elérhető egy sorozatban gyártott életmentővé? A kérdésből jövőkép lett. A jövőkép pedig sikertörténetté alakult, amelynek ma 8000 alkatrésze van. Ez a szám egy modern Fresenius Medical Care dialízis készülék alkatrészeinek száma.

A legelső típus lett a világ legnagyobb számban eladott dialízis készüléke. Ezután a vállalat vezető szerepét a soron következő típusokkal erősítette meg: Az elmúlt években a Fresenius Medical Care körülbelül ötször annyi dialízis készüléket értékesített a világon, mint legnagyobb versenytársa. A dialízis készülékek fejlesztésének legfontosabb célja a kezdetektől a terápia biztonságossá, kíméletessé és megfizethetővé tétele volt a lehető legtöbb beteg számára. Amikor a Fresenius Medical Care elkezdte az első készülék sorozatgyártását 1979-ben, a kezelés 10 000-nél is kevesebb beteg számára volt elérhető a világon. A világon kétmilliónál több ember kap jelenleg dialízis kezelést, és körülbelül minden második beteg a Fresenius Medical Care által kifejlesztett és gyártott terméket használja.

dialízis készülékek gyártása

A dialízis készüléklegfontosabb funkciói

A dialízis készülék a vért a beteg testéből egy szerelék rendszeren keresztül pumpálja át a dializátorba, amelyet művesének is hívnak. Egy kezelés során, amelynek időtartama általában 4-5 óra, akár 120 liter vér is átfolyik a szerelékeken, amely a beteg teljes vérmennyiségének többszöröse. A dializátorban a dializáló folyadék kiszűri és kiválasztja a méreganyagokat és a felesleges vizet a vérből, majd egy külön körön keresztül eltávolítja ezeket. Ezzel egy időben a gép gyógyszereket adagol, hogy megakadályozza a véralvadást, illetve a kezelés időtartama alatt adatokat gyűjt, a vérnyomástól kezdve a dializátum hőmérsékletén át. A készülék biztonsági funkcióit folyamatosan fejlesztik és automatizálják: A dialízis készülék ma már képes felismerni a beteg testfunkcióinak dialízis közbeni változásait is. Ugyanez érvényes a műszaki problémákra is: ha egy vezeték szivárog vagy a hidraulika egy adott területen nem működik problémamentesen, akkor a hiba azonnal megjelenik a monitoron és a kezelés automatikusan megszakad.

dialízis készülékek gyártása

A dialízis készülékek gyártója által teljesen automatizálva

A Fresenius Medical Care gyárai folyamatosan fejlődtek. Míg a Schweinfurtban található gyár 1979-ben pontosan 36 készüléket gyártott, ma évente több tízezret készítenek ott. Ez a teljesen automatizált lépések nagy számának köszönhető, mint például a nagyérzékenységű mágnesszelepek gyártása, amely a hidraulikus kör legfontosabb alkatrésze. A Fresenius Medical Care ma már nem csak Schweinfurtban gyárt dialízis készülékeket, hanem kifejezetten az észak-amerikai piacra is a kaliforniai Concord városában.

dialízis készülékek gyártása

A jövő dialízis készüléke: kompakt és mobil

A legfontosabb cél, hogy egy nap elérjük azt, hogy minden rászoruló részesülhessen a dialízis kezelésben. Már vannak arra mutató jelek, hogy a kezelés egyre kompaktabbá és mobilabbá válik. A Fresenius Medical Care teljesen új megoldásokon dolgozik. A PAK – amely a “Portable Artificial Kidney” (hordozható mesterséges vese) rövidítése – valószínűleg 2015-ben kerül a piacra. Ez a gép, amelynek a mérete akkora, mint egy bevásárlókosár, újraértelmezi majd a dialízis lehetőségeit: a betegek saját autójukban bárhova elszállíthatják, és egy hemodialízis kezeléshez csak hat liter csapvízre lesz szükség. A hagyományos, állandó helyre telepített gépeknek kezelésenként 200 liter különlegesen előkészített vízre van szükségük. Ami egy jövőképként indult, ma már egy sorozatgyártásban készülő sikertörténet. Bár három évtizedig tartott az első félmillió dialízis készülék gyártása, az előrejelzések szerint 2020-ra elkészül az egymilliomodik gép.

Kapcsolódó tartalom
Hemodialízis

Innovatív terápiák és termékek dializált betegek kardiovaszkuláris prognózisának javításához.

Archív történetek

Olvasson további történeteket archívumunkban